mandag 28. juli 2014

Ringdalsvatnet - Juli 2014

 
DAG 1
Avreise fra Vennesla 15.20 skulle sikra at me kom fram til Odda Gjestegård i god tid før kl. 22.00 då dei skulle stenga. Stipulert ankomst var 22.15, og turen gjekk sjølvsagt gjennom vidunderlige Iveland - Et godt sted å bo. Planen var å springa ein liten oppvarmingstur før morgendagens kraftprøve rundt Ringdalsvatnet. Turen skulle starta like sør for Haukeliseter og målet var Kista. Ein topp på litt over 1300 meter. Biletet av Kista som FTU hadde henta på ut.no, var ein annan topp enn den som var vist på kartet. Turen vart difor noko lengre enn planlagt, og "prologen" vart på 1 time og 35 minutt.


Etter en lengre tur enn planlagt var vi i tidsnød mht overnattingen hvor de skulle stenge kl. 22.00, men vi ble ikke så mye forsinket og fikk nøkkel til rommet på Odda Hytte & Gjestegård. Fikk beskjed om at døra til huset ble stengt kl. 23.00, men FTU fikk forhandlet seg til en ekstra nøkkel.
Kveldsmat ble inntatt på Odda-grillen ledsaget av Hardanger Folkeblad som viste seg å være informativ og spennende lesning.


Kista


DAG 2

Då me kom til snuplassen ovanfor Tyssedal så var vegen stengt. Det vil sei at dei 300 parkeringsplassane på Skjeggedal var fulle før kl. 0800. Det vart ca 45 minutter i kø før skyttelbussen tok oss opp til Skjeggedal.

Oppstigningen til Gryteskar gjekk på ein nylagt sti-trappesti. Denne var laget av sherpaer fra Nepal tidligere i vår. Etter den første stigningen var det lettløpt og fint terreng heilt til me skulle opp til Trombaskar.


Finn Terje ved Hestaflåene på veg til Trolltunga.








Finn Terje på tunga. Ein av dei ca 1500 personene denne dagen.
Leiv-Terje har nådd dagens første mål. Men fortsatt gjenstår mer enn 2/3 av turen.


To fornøyde gutter


Finn Terje og Folgefonna



På nedturen etter Mosdalsbu
Lettløpt og greit terreng siste del mot Mosdalsvatnet. Nedstigningen gjekk på ein fin sti. Dei siste 9 km av turen var for det meste unnabakke, noko som nok var eit viktig suksesskriterie.

 
DAG 3


    
Låtefossen leverte varene som alltid.
Hadde relativt god tid på heimturen og måtte berre stoppa ved Låtefossen. Linken viser til litt data om fossen i worldwaterfall-database. Finn Terje kunne fortelle at det låg eit hotell ved fossen på slutten av 1800 og begynnelsen av 1900-talet. Me sjekka ruinane og fekk nyta fossen frå ulike perspektiv.
Hotellet til høgre for fossen
Låtefossen var et yndet reisemål for engelske og tyske turister som besøkte Odda på 1800-tallet. For å komme til fossen ble turistene skysset med hest og kjerre fra fjorden og opp langs Sandvinvatnet og videre opp Oddadalen til Låtefossen.
DAG 3
Elva nedstrøms Gloppefossen.
På veg heim igjen så hadde me store forventninger til Gloppefossen i Valle. Dette er en av Setesdalens høyeste fossefall med sine 280 meter. Turen er regnet som enkel og det passet bra etter en treningstur godt over gjennomsnittet i går. Da vi kom inn til fossen så ble vi litt overrasket over hvor mye vann det var oppe i fossen sammenlignet med den lille bekken som rant ut ved foten av fossen. Om det ligger noen troll og drikker vannet halvegs i fallet, eller om det otera som har laget en innvendig tunnel, er fortsatt et mysterium.



Sjølvaste Gloppefossen!
 

Hesteheia april 2014

Strai - Hesteheia

Fin tur som vi har løpt tidligere, bare motsatt vei. Som vanlig var det strålende vær. I tillegg fant vi noen stier og trasèer som løftet løypa. Løypa går fra Strai skole, under stemmen ved Lonane og på noen fine stier øst for vannet. Videre kommer vi inn på en skogsvei like vest for Mestad. Denne går i retning nordvest, før følger sti i retning vest opp på Hesteheia. Dagens toppunkt ligger 300 moh. Vi løper veien ned til hovedturløypa som tar oss forbi Aurebekk og sør for Aurebekkvannet, og nesten ned til Ytre Stray før vi løper rett nord over heia til utgangspunktet.


 TV-tårnet ble bygget på slutten av 1960-tallet, og rager hele 217,5 meter. Tårnet består av to hoved-deler; et 45 meter høyt betongtårn med et 172,5 meter høyt ståltårn på toppen.
Som vi ser er løypa 17,6 km og turen tok 1 time og 56 minutter. Gjennomsnittspuls: 132

Kjeragtur - 2012

 
 
DAG 1
Løpetur fra riksveg 377 like nord for Øyjuvsbu. Fint vær og fin tur i eit relativt flatt terreng. Litt kronglete sti. Litt tungt frå Håhelleren og opp til veien.


 
 
Vi ble tatt godt i mot på Hauen Gård, hvor vi disponerte rom i den midterste hytta. Nyopprustet bad og badstu i låvebygningen og frokost i hovedhuset. 
  
 
Overnatting på Hauen Gård
Hauen Gård stilte også sykler til disposisjon slik at vi kom greit ned til Lysefjorden Pub :-). Var ganske flott å sitte med en halvliter å se sola som gikk ned i Lysefjorden!
 
DAG 2
 
 
Neste dag kjørte verten vår oss opp svingene til utgangspunktet for turen. Været var fantastisk og formen var bra.  Etter å ha vært på bolten løp vi videre opp på Kjeragmassivet. Dette ble ikke noe snarvei, da det var vanskelig å komme ned på andre siden. Tara var sprek og var i overkant interessert i sauene som beitet i området, men FTU hadde rimelig bra kustus på henne.
 
 
 
Fristet ikke spesielt mye å klatre ut på bolten!
 
Mye folk ute ved bolten. Rakk en rask posering godt innenfor kanten. Kunne nyte storslått natur og basehoppere som gjorde seg klar på Nåsatind  (like vest for bolten).
 
 
Løpeturen videre gikk strålende. Ble litt sliten i perioder, og varme og svette ble vi også. Måtte kaste oss ut i noen vann på veien for å bli avkjølt. Fant noen modne molter på veien, noe som gav ekstra energi. Siste delen ned til Flørli måtte vi selvsagt løpe ned de 4444 trappetrinnene. Hadde nok vært raskere å løpe sti/vei rundt. Tara likte heller ikke trappene spesielt bra  og det tok en del tid før vi kom ned. Vi skulle ta rutebåten tilbake til Lysebotn og rakk denne med tre gode minutters margin. Vi var vel litt stresset oppe i trappene mens vi kikket på klokka og telte trappetrinn.
 
 
 
Litt info om Flørli
Flørli ligger på sørsiden av Lysefjorden og er siste anløpssted med rutebåten før Lysebotn. Stedet som ligger i ei bratt li, er uten veiforbindelse. Vannkraftutbyggingen begynte i 1920. Kraftstasjonen på Flørli skulle gi kraft til et elektrosmelteverk. Smelteverket ble aldri bygd og kraften ble istedenfor levert til Stavanger Elektrisitetsverk. Stavanger kommune kjøpte anlegget i 1927. Langs rørgatene som strekker seg oppover lia, er det bygget en kabelbane og en tretrapp.

Trappen er 1470 m lang og går fra sjøen og opp til Ternevatnet, en stigning på 740 m. Trappen har 4444 trinn og er en av verdens lengste. Kraftutbyggingen la også grunnlag for økt bosetning og det ble bygd nye hus og ny skole. Selv om Flørli er uten veiforbindelse, er det laget en flott, forseggjort vei oppover lia. Mange blir imponert over de fint tilhogde granittblokkene som er brukt over alt. I dag drives kraftanlegget av Lyse Kraft som har bygget ny kraftstasjon inne i fjellet. Den gamle krafthallen i jugendstil har de siste somrene vært brukt til kafe og kunstutstillinger og mange av husene er kjøpt av private.

Fin båttur tilbake til Lysebotn. Slitne og fornøyde kunne vi nyte båtturen i praktfulle omgivelser. Blått hav - Blå himmel og Dramatiske fjellsider....
Deilig å legge seg i gresset i Lysebotn og nyte øyeblikket en liten stund før vi reiste hjemover.

På hjemvei ble det nakenbading i et vann på fjellet. En fri og berusende følelse!